Ik ben Finn, van Gagai. Mijn grote passie is bijdragen aan de groei van bewust-zijn en meer ‘sense of belonging’ in de wereld. Ook al is het maar een klein beetje elke dag. Want ik geloof dat als we ons sterker verbonden voelen met onszelf, van daaruit met elkaar, de natuur en met al het leven om ons heen, dat we dan vrijer, gelukkiger en liefdevoller mensen kunnen zijn. En dat maakt de wereld een veel fijnere plek.  

Dat is nodig. Want er is een onbegrijpelijke hoeveelheid pijn, verdriet, stress en ellende in de wereld en het is niet moeilijk om daarin te verdwalen. Om jezelf kwijt te raken in de veelheid, de negativiteit, in alle moeten of niet kunnen – en in de manier waarop je je daarvoor afsluit. Om het maar niet te hoeven voelen. Omdat het voelen ondragelijk lijkt. Ik ken het klappen van die zweep. 

Maar het helpt niet. Als je het licht van bewustzijn laat uitdoven, wordt het alleen maar donkerder. En soms is er geen keus. Dan zijn de omstandigheden té intens, te wreed, te moeilijk of te rauw. Dan is het fijn dat anderen hun lantaarn hoog houden. Zodat het licht kan blijven groeien.

Want bewustzijn is net als paardenbloemen: als daar genoeg van in een weiland staan, lijkt het hele veld van goud ook al zit er nog zoveel donker gras tussen. Niet iedereen hoeft alles te ervaren en te doen om het collectief over een kantelpunt te krijgen. Maar alle beetjes helpen.

Laten we bloeien. 
Laten we onze grijze pluizenbollen uitwaaien in de wind. 
Laten we stralen.  

Dus als je je geroepen voelt… Als je kunt… Als je hart fluistert, of brult, of zingt dat het tijd is: doe dan mee. Leef met een beetje meer aandacht elke dag. Leef met iets meer liefde. Wees iets vaker dankbaar. Zie dat kleine stukje schoonheid en laat het groeien. Koester, deel en vier het. Laat het moeten los, luister naar je diepe verlangen, durf te voelen, laat zien wie je bent. Leef. Leef met alles wat er te leven valt.

Hoe het zo is gekomen

Van mijn grootmoeder leerde ik als klein meisje dat het heel gewoon is om op je hoofd te staan. En dertig jaar later dat je dat tot op hoge leeftijd kunt blijven doen. Zij was het die me altijd vertelde dat ik toch vooral ‘in mijn buik moest ademen’ en van wie ik leerde dat spiritualiteit en embodiment juist bij elkaar horen.  

Het was ook mijn grootmoeder die mij als kind mijn eerste ervaringen gaf met bodyscans: terwijl we in een zandpannetje op de hei lagen uit te rusten van een wandeling, nam ze me mee op ontdekkingsreis door mijn lichaam. Meestal viel ze zelf ergens halverwege de route in slaap, heel aandoenlijk.

Maar terwijl ze daar vredig lag te snorren, met haar witte haren in een bedje van schaduw, zand en helmgras, leerde ze me een wijze les: als je je aandacht verzamelt in het levende moment van je ervaring, vind je ontspanning.

En dan dat oubollige boek dat ze me gaf, dat ik nooit zal vergeten omdat het me in mijn pubertijd aanzette om dagelijks yoga te gaan doen. Het was de opmaat naar mijn eerste yoga-docentenopleiding, die mijn honger naar bewustwording verder aanwakkerde. De jaren daarna verdiepte ik me in verschillende yoga-stromingen en -filosofie, pranayama technieken, emotioneel lichaamswerk en meditatie. Ook woonde en werkte ik een aantal jaar in een leefgemeenschap & retraitecentrum voor bewustwording en persoonlijk leiderschap. 

What we resist, persists.

Onderweg is er veel gebeurd. Ik daalde af in vergeten krochten van mijn ziel, groef diep begraven wortels uit en leerde me openen op plekken die ik nooit dacht binnen te gaan. Struikelend, vallend, tuimelend, brak ik ontelbaar uit elkaar en leerde ik liefhebben wat ik eerder met alle macht op afstand had gehouden. Zowel in mezelf als in anderen. 

Laat ik zeggen: ik kijk niet zo snel meer ergens van op. De donkerste schaduwen en de lelijkste draken in onszelf zijn uiteindelijk op zoek naar licht en liefde. Zelfs als de vorm waarin ze daarom vragen heel ongemakkelijk is. De kortste weg naar vrede, vreugde en geluk is acceptatie – hoe lastig dat soms ook lijkt.

Met Gagai geef ik door wat voor mij wezenlijk is om levensvreugde, inspiratie en innerlijke kracht te ervaren: ademwerk, yoga en mindfulness. Dat doe ik met mijn voeten stevig op de grond, vanuit een compassievol hart en met een open mind.

Ik heet je welkom. Met je diepste donker en je helderste licht, welkom. 

©Lilian van Rooij

Relevante opleidingen

  • Soma Breath® Breathwork trainings & transformational coaching
  • Yoga RYS 500+ in Hatha, Sivananda, Yin, Yoga Nidra, Mindfulness Yoga, Soma Yoga
  • Advanced pranayama techniques 
  • Mindfulness MBSR
  • Ayurveda fundamentals
  • Systeemdynamieken en groepsdynamica

Voor een completer overzicht van opleidingen en werkervaring zie mijn profiel op LinkedIn

Wat is Gagai? 

Gagai was een van de eerste woorden die ik zei als kind. Het kwam zo’n beetje tegelijk met ‘mama’ en ik gebruikte het voor alles wat rond was. Van zon tot knikker, had het de kracht van een cirkel dan was het gagai.

Gagai was mijn vroeg-linguale woord voor de volmaaktheid der dingen en voor het besef dat alles verbonden is. En daarmee vat het samen waarin ik geloof en wat ik wil uitdragen. 

Mijn vader, geïnspireerd door zijn dreumesdochter, schreef er dit versje over:

gagai dat is het rollend ronde
het wiel met naaf en spaak versterkt
de bal, de bol, ballon en kokosnoot
al wat rond is

de aarde
kosmisch klein, oneindig groot

wentelt rond in vlietend sterrenwiel
symbool van al wat viel
oneindig groeiend in
oneindig groot gekromd heelal

zonder centrum toch
in elk punt het hart